MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Pärlstickning

En pulsvärmare väver fram.Pärlstickning innebär att man stickar med garn som man trätt pärlor på innan själva stickandet. Man skiljer på två sorter "beaded knitting" och "bead knitting" båda oturligt nog översatta till pärlsticknig på svenska.

Just nu är det väldigt inne att sticka pulsvärmare i ullgarn, det kan vara ett lämligt projekt för en första pärlstickning. På Slöjd.nu kan man köpa startkit, likaså på Britt Anderssons butik på nätet .

"Bead knitting" innebär att man stickar ett mönster med pärlor och stickgarnet syns inte. Pärlorna är heltäckande.

Stickning. Nästa pärla skall precis träs ner."Beaded knitting" som visas här är att pärlorna ligger mellan maskorna och är mer en dekoration av det stickade än ett konstverk i sig.

Läs mer om vad som skiljer dem åt i denna webbartikel skriven av BagLady Press.

Pärlstickning blev på modet i början av 1800-talet då stickorna blivit tunnare och pärlor började bli en vara som var lätt att få tag på. Pärlstickning hade sin andra stohetsperiod under 1920-talet och börjar åter igen göra intåg i modevärlden. Just nu är pulsvärmare heta igen men det går att göra andra saker också, varför inte sätta en pärlkant på halsduken.

Vid pärlstickning är rätmaskor att föredra så pärlan hamnar på den "aviga" sidan av maskan "öglan". Man stickar in pärlorna på varannat varv, och de hamnar på "baksidan" av arbetet. Man kan givetvis använda pärlorna varje varv och få pärlor på båda sidor av arbetet.

Mönstertillverkning

När du ritar ditt mönster så motsvarar mellanrummet mellan två maskor (och det är där pärlor skall in) och en rad skall motsvara ett rät- och ett avigt varv. Det är ca 70 sådana rader på en mudd.

Vad du behöver

Förutom det uppenbara, dvs pärlor så behövs garn (se Pärlmåttssidan för vilket garn som passar vilken pärla), passande storlek på stickorna samt ett mönster.

Tillvägagångssätt

NystanVid pärlstickning börjar man alltid med att trä upp pärlorna på garnet. Den pärla som skall användas sist träs på först och den som skall användas först träs på sist. Om du skall följa ett mönster så börja att trä på pärlan längst upp till vänster (förutsatt att du tänker börja din stickning i mönstrets nedre högra del och skall använda pärlor på varannat varv). Använd gärna en pärlnål när du trär på pärlorna eller tillverka din egen pärlpåträdare. Man kan antingen trä på alla pärlor på en gång eller göra det sektionsvis och klippa av tråden för att föra på fler när pärlorna är slut. Båda sätten har sina för och nackdelar.

Sen är det bara att följa valfritt mönster och sticka på.

Ett enkelt prova på mönster

För att prova på pärlstickning och få in känslan för det kan du prova följande. Det visar olika varianter, dels där en enstaka pärla stickas in och dels hur man får bågar som hänger.

Detta behöver du

Stickor 1.25 mm
Seed bead 10/0 eller 11/0
Pärlgarn #8

Förkortningar

rm = rätmaska
p = trä fram en pärla

Rätmaska = Rätmaska

Rätmaska + trä fram 1 pärla = Rätmaska + trä fram 1 pärla efteråt

Rätmaska + trä fram 2 pärlor= Rätmaska + trä fram 2 pärlor efteråt

Rätmaska + trä fram 3 pärlor= Rätmaska + trä fram 3 pärlor efteråt

Rätmaska + trä fram 4 pärlor= Rätmaska + trä fram 4 pärlor efteråt

Det röda strecket visar var mitten är.

Lägg upp 10 maskor. För beskrivningar på hur man lägger upp, stickar rätmaskor samt maskar av rekommenderar jag StitchGuide.com beskrivningarna är visserligen på engelska men de har mycket tydliga bilder och ofta även videosuttar som visar hur man gör.

Följ följande mönster (start nere till höger) eller läs textbeskrivningen nedanför.
Mönserdiagram

2 varv rm

4 (3rm 1p, 2rm, 1p, 2rm, 1p, 3rm
1 varv rm)

4 (3rm 2p, 2rm, 2p, 2rm, 2p, 3rm
1 varv rm)

4 (3rm 3p, 2rm, 3p, 2rm, 3p, 3rm
1 varv rm)

4 (3rm 4p, 2rm, 4p, 2rm, 4p, 3rm
1 varv rm)

1 varv rm

Maska av och fäst sedan trådarna. Om du vill kan du vika stycket och sy ihop.

Pärlpåträdare

Ibland är garnet för tjockt för att det skall fungera att trä på pärlorna med nål och det är för pilligt att sitta och trä på pärlorna på garnänden direkt. Ibland fungerar det med en enkel tunn pärlnål men inte alltid.

Min farmor lärde mig hur man själv kan själv göra en enkel pärlpåträdare genom att ta en tunn nål och ca 20 cm polyestersytråd.

 

 

Trä tråden genom nålen och knyt ihop trådens ändar. Dra lite i tråden så knuten hamnar på sidan (dvs inte uppe vid nålen eller längst ner).

 

Vik upp trådöglan mot nålen och trä igenom nålen så en snara bildas. Dra åt hårt.

 

 

 

Nu kan du trä på pärlorna på nålen, föra ner dem över sytråden och försiktigt dra dem vidare ner på garnet.

 

 

 

 


© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.