MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Smarta lösningar

Alla kommer vi då och då på en smart lösning kring pärlarbetet som vi vill dela med oss av. Sådana lösningar presenteras här.

Har du kommit på något smart lösning? Skicka in den till Pärlplatsen.

Håll ordning på färg och nummer1

När man har många pärlor så kan det vara svårt att komma ihåg varifrån man beställt vad och vilken färg/nummer pärlan har. Jag har gjort så att alla mina pärlor ligger i ziplockspåsar med skrivfält på och i fälten skriver jag färg, storlek, inköpsställe och varunummer. På så sätt vet jag snabbt var jag kan beställa fler när de börjar ta slut.

Håll ordning på färg och nummer 2

Om du har pärlorna i fack istället för i påsar så kan du skriva numret och färgen samt butik på en liten lapp och sätta i locket på facket/fram på lådan.

Överblicka innehav och hitta matchande pärla

Ibland är det svårt att få överblick över sina pärlor och veta exempelvis vilka blå nyanser man har. Då kan det vara bra att göra färgkort. Klippt till kartongbitar i kreditkortsstorlek och stansa några hål i ena kortsidan med ett hålslag. Klipp sedan ett jack under varje hål ca 1 cm in. Gör hack i andra kortsidan mitt för hålen. Vill du verkligen organisera dina pärlor så köper du kartong i olika färger och fäster blå pärlor på blå kartong osv.

Klipp till trådar som är så långa att de kan knytas i hålet, snurras ett varv runt kortet och fästa i jacket under hålet samt ca 5-6 cm över.

Knyt fast en tråd i hålet och trä sedan på pärlor i samma färg på tråden. Trå på en pärla som du sedan trär igenom några varv så du får ett stopp på tråden som går att öppna. Givetvis kan du knyta ordentligt om du vet att du inte skall trä på fler pärlor. Ett tips kan vara att använda en 5 mm rörpärla för då är det lätt att komma åt tråden när man vill öppna igen.

Vira nu snöret runt kortet och använd jacket på kortsidan utan hål för att få tråden att ligga snyggt på framsidan och jacket under hålet för att fästa snöret.

När du köper nya pärlor är det bara att trä på ett exemplar på tråden eller sätta dit en ny tråd.

Man kan också numrera sina kort och skapa ett register i datorn så man vet vilken pärla som är vad, eller så fäster man kartongbiten på ett A4-papper där man skriver ner vilken pärla som är vad.

När man sen letar efter vilka pärlor som skulle kunna passa ihop är det bara att ta fram kartongbitarna snurra upp en tråd och lägga den brevid den/de andra tänkbara pärlorna. Snabbt ser man hur de gör sig brevid varandra.

Slippa trådstumpar överallt

Kajzza tipsar om hur man slipper nylåntrådstumpar överallt.

Jag har kommit på en smart lösning på hur man säkrar alla korta stumpar av tex fiskelina som blir över under en pärlkväll i soffan. Maken blir tokig på dem då de hamnar överallt och tom hamnar i diskmaskinen. Vi som har katt måste ju dessutom vara extra försiktiga med olika trådrester då de gärna slickar i sig dem.

Nåväl...jag tar en plåtburk med lock...och skär en skåra i locket. Då kan man smidigt stoppa ner trådarna och de håller sig där.
Det går säkert att hitta andra bra burkar med lite halvmjuka lock men mina burkar kommer från mjölkersättning till mina allergiska barn.

Nu är maken min glad igen och så även diskmaskinen!

 

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.