MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Pärlmaterial

Denna sida skall försöka ge en introduktion till de vanligaste materialen som pärlor görs i. Jag har valt att nämna den engelska termen först eftersom det är odtast den man stöter på i material om pärlor och pärlarbeten.

Acrylic/Plastic bead (Plastpärlor)

Platpärlor. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor i plats försöker ofta efterlikna glas eller ädelstenar men kan även ha andra färger/former. Det finns ett stort utbud med platspärlor för barn men även en hel del fint för avancerade smyckestillverkare. Många anser att det inte är lika "fint" att arbeta med platsprodukterna men man har inte alltid råd att köpa exempelvis ädelstenar.

Bone/Horn bead (Ben- och hornpärlor)

Korgformad pärla i ben. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor gjorda av djurben eller horn, detta var de första pärlorna man tillverkade och smyckade sig med. Finns i lite olika former. Används till smyckestillverkning och andra dekorationer.

Ceramic bead (Keramikpärla)

Peruansk keramikpärla. Bild från Ornamental Resourses.Keramikskarabé. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor i oliks storlekar och former gjorda i keramik. Vanliga former är exempelvis olika djur. Kul att ha som dekorationer i halsband.

 

Freshwater pearl (Sötvattenpärla)

Pärlor som kommer från musslor/snäckor. Kan antingen ara från odlade musslor eller från vilda. De finns i ganska många färger och former. Används främst till smycken.Sötvattenpärlor. Bild från Ornamental Resourses.

Glass bead (Glaspärla)

Glaspärlor i woundstil. Bild från Venetian Bead Shop.Glas är ett av de vanligste materialen för pärlor och det är mestadels om dem denna webbplats handlar. Glaspärlornas hemländer är Schweiz, Italien och Tjeckien. Glaspärlorna är utmärkta till smycken och andra dekorationer.

Metal bead (Metall)

Pärla i mässing. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor görs även i olika metaller ex guld, silver, mässing och tenn. Ett exempel är de fina filigranarbetena som görs i Grekland. Metallpärlorna gör sig fint i smycken men kan även användas till olika saker inom klädsömnad exempelvis knappar.

Paper bead (Papperspärlor)

Det är precis vad det låter som, pärlor gjorda i papper. Det kan antingen vara en form av origami där man viker papper till fina former eller så använder man papper och gör rullar som blir som pärlor.

Polymer clay bead (Cernit/Fimopärla)

Rose cane pärla. Bild från Jenny Comstedt.Pärla gjord i platsmassa man kan bränna i vanlig ugn. Används ofta till att göra olika efterapningar av glaspärlor eller halvädelstenar men även andra mönster och former är populära. Se även Faux Lampwork och Faux.

Porcelain (Porslinspärla)

Porslinspärla formad som en urna. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor gjorda i porslin i olika färger och former. Passar bra till smyckestillverkning.

Semiprecious (Halvädelsten)

Många pärlor görs i halvädelstens material så som Ametist, Agat, Aquamarin, Onyx, Turkos, Jade, Tigeröga, Hematit och Labradorite.

Shell bead (Skalpärlor)

Snäckskal. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor gjorda av snäckskal. Ibland tar man bara innanmätet på snäckskalet och använder för att få "pärlfinish". Det kan även vara äggskal av olika slag.

Stone (Sten/Ädelsten)

Sten är ett annat material som används till pärlor och främst då våra ädelstenar.

Wood (Träpärlor)

Träpärla. Bild från Ornamental Resourses.Pärlor av trä har gamla anor precis som benpärlorna. Finns i mängder av olika former. Går att använda till exempelvis smycken, som knappar eller till andra dekorationer.

Vissa av definitionerna och bilder har jag fått låna från Ornamental Reosources katalog och Venetian Bead Shops webbplats samt från Jenny Comstedt, ett stort tack till dem. Materialet på denna sida får endast användas och skrivas ut för privat bruk.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.