MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Om Pärlplatsens lapptäcke

Lapptäcke, bit 1 Beatrices personliga lapp.När jag höll på med webbmakeri som mest var det väldigt populärt med lapptäcken. Man gjorde en liten grafikbit efter bestämda mått och så kunde andra ta den och infoga i sitt eget lapptäcke. Se min första sons täcke här så ni får en uppfattning om vad det handlar om.

Antar att det kommer från patchbyten i vanliga lapptäcksvärlden.

Eftersom jag litegrann kan sakna mitt webblapptäcke (och framför allt att sitta och knåpa ihop de grafiska lapparna) tänkte jag att vi kanske kunde få ihop ett av pärlor här på Pärlplatsen. Dvs ni gör en lapp och skickar till mig och så syr jag ihop täcket allt eftersom och scannar in/fotar och lägger upp på Pärlplatsen. Det slutgiltiga täcket kanske man kan auktionera ut eller nåt vid senare tillfälle och skänka pengarna till välgörande ändamål (vi får ha en omröstning senare till vad). Ett liknande projekt var det aningen större Bead Quilt Project som gjordes för att hedra de som omkom 11 september 2001. Där man gjorde aningen större rutor 3"x3".

Tänkte att vi skulle göra ett årstäcke, dvs vi håller på ett helt år och så får vi se hur många lappar vi fått in när året är slut.

Tänkte att man gör en lapp som "är en själv" som speglar vem man är som pärlare. Sen gör man sin egen tolkning av de 4 årstiderna, dvs när vi går in i en ny årstid är det dags att göra en ny lapp. Sen gör man en "fritt verk" och om man vill får man göra lappar till högtiderna oxå. Detta är ett utmärkt sätt att bli av med "spillpärlor".

Här är en bild som illustrerar årstider och högtider (det kan bli en hel del):

Årstider mm.
Det kommer inte finnas några fler regler (mer än storlek på lappen och att det måste innehålla pärlor) och man bidrar med så många lappar som man själv väljer men om man väljer att vara med skall i alla fall den lapp som speglar ens egen personlighet inom pärlandet vara med.

Om ni är intresserade startar vi omedelbums (med personligheterna) men högtider/årstider börjar 1 januari.

Man jobbar i valfri teknik och valfri storlek på pärlorna (men det skall gå att sätta ihop verket med andra rutor), slutresultatet skall vara 6x6 cm skulle det bli några mm hit eller dit får jag lösa det i ihopsättningen. Gör ni något som inte är kvadratiskt sy fast det på en bit tyg som har de rätta måtten eller lös kvadratbiten på annat lämpligt sätt. Man kan även bidraga med mindre bitar som är 3x3 cm om man känner att 6x6 cm är för stort. Men 6x6 är cm huvudstorleken sen kan några mindre få bilda en ruta lite här och där.

Om ni skickar in lapp, lägg gärna upp bild på den i ert galleri oxå (kommer inte skapa speciellt galleri för lapparna eftersom de kommer få egen sida där man kan se täcke växa fram.

När ni skickar in en lapp glöm inte att skriva vem ni är som gjort den. Och berätta gärna lite om lappen om ni vill. Kommer sätta ihop ett dokument som beskriva vilka lapparna är, vem de kommer från osv.

Ni skickar era lappar till mig:
Béatrice Karjalainen
Torpgärdsgatan 12
96168 Boden

Just nu består täcker av: 1 lapp

[Länk till bild på täcket kommer komma här när vi fått ihop några lappar att sy ihop.]

Inskickade lappar

Om ni klickar på bilden så öppnas ett nytt fönster med lappen i större format och iböand även flera bilder på samma lapp då de har flera "funktioner".

Lapp Vem Typ Beskrivning
Béatrices pärlpersonlighetslapp.

Béatrice

Pärlpersonlighet

Jag gillar att jobba med små pärlor här är det Miyuki Delica som fick bilda basen och sen dekorerades det med några Miyuki Cubes. Jag gillar att testa på olika stygn så min första lapp fick således 3 olika stygn (Herringbone/Ndebele, Peyote och Needleweave).

Grönt är en av mina favoritfärger likaså svart. Här fick det bli 3 olika gröna och svarta med olika lyster och transparenthet.

Malin0120s pärlpersonlighetslapp. Klicka för större bild.

Malin0120

Pärlpersonlighet

Denna lapp innehåller tre av mina favoritsaker; Herringbone, färg nummer 451 från Miyuki "Gun Metal" och Struktur. Lappen är sydd u Miyuki seed beads 11/0 med bubblor i Miyuki 15/0. Dessutom beskriver den min pärlpersonlighet på ytterligare ett sätt, eftersom jag sällan har tålamod att räkna och mäta innan jag börjar är den totalt osymmetrisk. Men jag är nöjd ändå.

Malin0120s vårlapp. Klicka för större bild

Malin0120

Årstidslapp - Vår

"Jag öppnar fönstret och tittar ut". Den är sydd i flat herringbone, förutom grenen som är sydd i vad man närmast kan kalla någon form av coralling eller fringe. Väggarna och fönstret är i 11/0, grenen i 15/0.

Malin0121 fettisdagslapp. Klicka för att se större bild.

Malin0120

Högtidslapp - Fettisdagen

Fettisdagslapp sydd i 2-drop-peyoote i 11/0 med dekorationer i 15/0. Jag älskar semlor och äter så många jag hinner så här års.

Onkys vårlapp. Klicka för större bild.

Onky

Årstidslapp - Vår

Detta skulle bli en vårlapp med blommor men det blev romber istället och jag blev rätt nöjd ändå. Om man inte räknar med det skärpet jag gjorde i nabbi i lekis är detta mitt andra peyoteförsök. Det är itne perfekt men jag blev nöjd ändå *lite stolt*. Har använt 4 fäger silver lined delicas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.