MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Pärlsorter

Denna sida skall försöka ge en introduktion till de vanligaste pärlorna. De presenteras med sina engelska/amerikanska namn eftersom de beteckningarna är vanligast. Då det svenska namnet på pärlsorten är känd presenteras det i parentes. Vill du läsa mer om vad olika pärlor heter på olika språk rekommenderas Bead Fairies översättingslista dock är inte svenska representerat bland språken.

Antiques

Antiques (som trots sitt namn inte är gamla) är japanska maskingjorda mycket små glaspärlor som är väldigt jämna både i storlek och färg. De har ett hål som är stort i jämförelse med diametern. Antiques är ett trademark som ägs av Toho Corp. Miyuki Shoji Corp. säljer liknande pärlor under namnet Delica och Mill Hill marknadsför sina Magnifica. Antiques passar bra till pärlsömnad som kräver mycket jämnt resultat exempelvis amulettpåsar. Fördelen med att det bara finns en tillverkare är att man vet att färgnumret och storleken alltid är den samma.

Bugle bead (Rörpärla/Stavpärla/
Stångpärla/Tubpärla)

Bugle beads i tre olika färger och storlekar. Bild från Jenny Comstedt.Rörpärlor är små rörformade glaspärlor som är längre än vad de är tjocka. De finns i längderna 2 mm till 35 mm. Diametermåttet brukar vara från 1,3 mm till 2,5 mm. På vissa ställen anger man längden i #-storlekar. Men det finns även andra storlekar, då bara angivet i mm eller tum. Rörpärlor finns med ett antal varianter ex. vridna, med spår, gropiga eller facetterade. Rörpärlor är utmärkta till smyckestillverkning och gör sig bra som exempelvis fransar. Se även Tube bead.

Cabochon

Cabochon sedd framifrån och från sidan. Bild från Ornamental Resourses.Glaspärlor utan hål och med platt baksida. Används till smycken, passar bra för infattningar. En Cabochon kan vara i nästan vilken stil som helt.

Charlotte

Glaspärla som blivit tumlad och har en oval form, egentligen seed bead i storleken 13/0. En charlotte är nästan alltid skuren på en sida (1-cut) så den är lite facetterad. Oftast från Tjeckien. Används till smycken. Kallas även true-cuts eller one-cuts.

Chevron

Venetianska chevron. Bild från Ornamental Resourses.Venetiansk chevron sedd från sidan. Bild från Ornamenal Resourses.Större oval glaspärla där man lagt glas i flera vågiga lager så det bildar ett stjärn/taggigt mönster vid ändarna, antingen som på bilden här till vänster eller i snittet som i bilden till höger. Chevron kallas ibland för afrikanska bytespärlor och det kommer från att européer använde dem som betalningsmedel i Afrika under resor på medeltiden. De flesta tillverkas fortfarande i Venedig.

Chips

Polerade flisor av halvädelsten. De har oregelbunden form.

Cloisonné

Cloisonné. Bild från www.parlshopen.seCloisonné är emaljerade pärlor med hög detaljrikedom i mönstret. Kärnan består av koppar eller brons som man karvar ut möster i som sen fylls med emalj. Tekniken kommer ursprungligen från Kina. Pärlorna används främst till smycken.

Crow bead

Crow bead. Bild från Ornamental Resourses.Glaspärla som blivit tumlad och har en oval form, egentligen seed bead i storleken 3/0. En stor pärla som används till smycken. Passar bra för barn som vill prova på lite pärlande antingen trä på tråd eller göra "beadies". I Sverige kallas dessa tillsammans med Pony bead för kongopärlor.

Delica

Delica. Bild från Lila Productions.Delicas är japanska maskingjorda mycket små pärlor som är väldigt jämna både i storlek och färg. De har ett hål som är stort i jämförelse med diametern. Delica är ett trademark som ägs av Miyuki Shoji Corp. Toho Corp. säljer liknande pärlor under namnet Antiques och Mill Hill marknadsför sina Magnifica. Delicas passar bra till pärlsömnad som kräver mycket jämnt resultat exempelvis amulettpåsar. Fördelen med att det bara finns en tillverkare är att man vet att färgnumret och storleken alltid är den samma. Delicas finns i storlekarna 11/0 och 8/0. 8/0 kallas ibland för jumbo delica.

Donut

Donut är en munkformad pärla. Platt cirkel med ett stort hål i motten.Finns i många olika storlekar och material. Halvädelsten är vanligt.

E-bead

Pony bead. Bild från Ornamental Resourses.Glaspärla som blivit tumlad och har en oval form, egentligen seed bead i storlekarna 4/0, 5/0 och 6/0. Storlekarna 5/0 och 6/0 kallas även för Pony bead. En stor pärla som används till smycken. Passar bra för barn som vill prova på lite pärlande. Finns även i plast.

Faux

Falsk turkos i cernitlera fjord av Jenny Comstedt. Bild från Jenny Comstedt.Faux är benämningen på sådant som är gjort i "fel" material. Exempelvis kan man göra falska halvädelstenar och efterapningar av halvädelstenar. Vanligaste materialet är någon plastsmassa exempelvis Cernit eller Fimo.

Faux Lampwork

Faux Lampwork gjord av Jenny Comstedt. Bild från Jenny Comstedt.Det mest kända av Fauxarbetena. Man härmar riktiga lampwork genom att använda cernit/fimolera eller papper och forma pärlor som ser ut som lampwork. De vanligaste teknikerna man härmar är Fiorato, Millefiori och Missoni.

Fimo (Cernit/Polymer clay)

Pärlor gjorda i platslera exemplvis Fimo eller Cernit. Se även Faux Lampwork.

Heishe/Heishi bead

Heishidisk av äggskal. Bild från Ornamental Resourses.Liten tub- eller diskformad pärla i naturmaterial, oftast ben eller keramik men även äggskal används som material. Används till smyckestillverkning och andra dekorationer.

Lampwork bead (Handgjord glaspärla)

Handgjorda pärlor som görs genom att man stoppar in glasstavar i olika färger och tjocklekar i en gasbrännare och på så sätt formar sin pärla. Man kan säga att man målar med smält glas ovanpå en glaskärna. Pärlorna används till smyckestillverkning ofta som focalpärla (dvs den som sitter i mitten på ett arbete och drar till sig blicken). Se även faux lampwork. De vanligaste teknikerna är:

Pärla med silverfolie innuti och dekorationer med guldfolie. Bild från Venetian Bead Store.Foiled: Guld eller silverfolie läggs antingen inuti eller ovanpå en transparent glaspärla.

Tubformad fiorato med ros och guldmönster. Bild från Venetian Bead Shop.Fiorato: Blommönster och andra mönster ritas med smält glas på en pärla.

Venetiansk bågformad millefiori.  Bilf från Ornamental Resourses.Millefiori: Millefiori betyder "tusen blommor" på italienska. Pärlorna är ofta i kraftiga färger i intensiva mönster. Tekniken går ut på att man klär en kärna med tunna skivor av ihopsmälta glasstavar. Mönstret i stavarna är ofta blomformat, därav namnet.

Bågformad missioni. Bild från Venetian Bead Shop.Missoni: Smält glas läggs i en spiral runt en pärla eller innuti en transparent pärla. Formen på grunden kan vara vilken som helst.


Blå sommerso med guld i. Bild från Venetian Bead Shop.Sommerso: Färgat glas hälls ner i transparent glas och bildar mönster i dessa pärlor. De har lite olika former och färger.

Fyrs stycken wound bead. Bild från Ornamental Resourses.Wound: Pärla som har ett snurrat mönster runt hålet. Mönstret uppstår när man tillverkar pärlan genom att snurra upp glasmassa på en pinne.

Furnace bead: Furnace är handgjorda pärlor från Carlifornien USA. Kallas även för California beads. De är alltid klara transparenta med infärgningar innuti, oftast ränder eller spiraler. De finns i olika former men klassisk furnace är tubformad. De brukar vara 5 till 15 mm långa och 5 till 8 mm tvärs över. Påminner om hårda karameller i utseendet och har stora hål. (Har tyvärr inte fått tag på någon bild).

Magnifica

Magnifica är samma sak som Delica och Antiques men tillverkas och säljs av Mill Hill i USA som också äger varumärket. Magnifica passar bra till pärlsömnad som kräver mycket jämnt resultat exempelvis amulettpåsar. Fördelen med att det bara finns en tillverkare är att man vet att färgnumret och storleken alltid är den samma. Magnifica finns bara i storleken 2,25 mm.

Nabbi/Hama

Nabbipärlor och brickor.Nabbi/Hama är en rörpärla i plast (polyeten) som finns i lite olika storlekar. Nabbi och Hama är båda varumärken det förstnämda från Sverige och det andra från Danmark. Hama finns i tre olika storlekar (mini Ø 2,5 mm, midi Ø 5.0mm och maxi Ø 10.0 mm) medan Nabbi bara finns i en (midi). Pärlorna smälter av värme och kan därför sammanfogas med exempelvis strykjärn. Det är vanlgit att man lägger dessa pärlor på pärlplattor som bildar färdiga former.

Pony bead

Pony bead. Bild från Ornamental Resourses.Glaspärla som blivit tumlad och har en oval form, egentligen seed bead i storlekarna 5/0 och 6/0. Kallas även för E-bead. Just dessa pärlor verkar allt mer förekomma i plast och som andra former än "vanlig" pärlform. En stor pärla som används till smycken. Passar bra för barn som vill prova på lite pärlande. I Sverige kallas dessa tillsammans med Crow bead för kongopärlor. Namnet Pony beads sägs komma från att de kom till Prärieindianerna från Venedig med ponnyexpressen på 1700-talet.

Rhinestone (Strass)

Boll med strassinfattningar. Bild från Ornamental Resourses.Äkta strass är gjord av kristallglas men det finns även plastimitationer. Används oftast i infattningar av olika slag men man kan även köpa pärlor med strassinfattningar på.

Rocaille

På många ställen betyder Rocaille en liten glaspärla som är aning avtrubbad (inte helt ovalformad som en seed bead). Men egentligen skall det vara en seed bead som är (semi)transparent med silver eller guld infärgning inne i hålet (på engelska säger man att den är lined) och ett fyrkantigt hål. Används till smyckestillverkning, går mycket bra att väva med då de har en aningen platt yta. I Tjeckien kallas seed bead för rocaille.

Seed bead

Liten glaspärla som blivit tumlad och har en oval form. De säljs i storlekarna 4/0 till 24/0. Seed bead i storlek 13/0 kallas även för Charlotte och storlekarna 4/0, 5/0 och 6/0 kallas ofta för E-bead och storlekarna 5/0 och 6/0 kallas även för Pony bead. Storleken 3/0 kallas för Crow bead.

Seed bead är de pärlor som används mest till olika smycken. Seed beads finns som facetterade oftast då som 2-fasade (2-cut) eller 3-fasade (3-cut). 2-fasade innebär att ändarna är fasade medan på en 3-fasad är även sidorna fasade och det ger hög glans. De olika storlekarna passar olika bra till saker. De större pärlorna är ganska tunga. Storlek 11/0 är nog den vanligaste storleken för smyckestillverkning medan 8/0 lämpar sig väl till att brodera på ex. kläder, vill man däremot ha lite lättare broderier på kläder rekommenderas 15/0.

I Sverige används ibland termen grönlandspärlor men det verkar inte vara för någon bestämd storlek men det verkar vara de mindre eftersom de på Grönland främst används till att dekorera nationaldräkterna med (dock är det en hel del som kallar 8/0 för grönlandspärlor också så kolla upp storleken innan du handlar). Här i Sverige har jag sett att 11/0 kallas för ÄLVAN.

Gröna delica, röda rocaille och pärlemorfärgade seed bead. Bild från Jenny ComstedtDelica, Rocaille och Seed bead blandas ibland ihop i beskrivningar och man skall tänka på att det inte blir rätt i mönstret om man väljer fel sort. Skillanden mellan dem kan man se på bilden till höger. Det är gröna Delica, röda rocaille och pärlemor seed beads.

Swarovski

Swarowsk bicones. Bild från www.parlshopen.seSwarovskikristaller tillverkas av företaget Swarovski. Kristallerna är kända för sin renhet/klarhet. Swarowskihjärtan. Bild från www.parlshopen.seDe finns i olika storlekar och former. Swarovskikristaller används ofta som accentpärlor eller fokuceringspärla. Man gör sällan något i endast Swarovski mest för att de är så dyra.

Tube (Rörpärla/Stavpärla/
Stångpärla/Tubpärla)

Avlång pärla som är längre än vad den är bred. De som kallas Tube brukar ofta ha ett ganska stort hål i förhållande till sin diameter. Se även Bugle bead som är den smalare varianten.

Övriga former

Facetterade glaspärlor. Bild från Ornamental Resourses.Det säljs pärlor i alla möjliga former och alla varianter har inte fått egna namn. Vanliga är exempelvis facetterade glaspärlor av olika slag och olika geometriska figurer. En variant är pärlor med kvadratiskt snitt som finns i varierade storlekar. men vanligast är 2-4 mm tvärs över hålet och antingen samma mått på längden eller längre. Triangelpärlor med ett triangulärt med 3 lika långa sidor och ofta samma längd som sidorna men ibland längre. Hexagonsnitt är också vanligt.

Kattformad pärla. Bild från Ornamental Resourses.Sen säljs en hel del pressade pärlor som kan vara formade som blommor, droppar, vingar, djur, abstrakta former mm.

Vissa av definitionerna och bilder har jag fått låna från Ornamental Reosources katalog och Venetian Bead Shops webbplats, Lila Productions, Pärlshopen, samt från Jenny Comstedt, ett stort tack till dem. Materialet på denna sida får endast användas och skrivas ut för privat bruk.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.