MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Glaspärlans historia

Här presenteras i korta ordalag lite om pärlans historia och dess användning ute i världen samt varifrån olika typer av pärlor kommer ifrån. Detta är långtifrån hela pärlornas historia.

Snäckskal. Bild från Ornamental Resourses.Bakgrund

Pärlor har funnit under en lång tid, de har gjorts i många olika material lera, papper, metaller, ben, snäckskal, porslin, trä, elfenben, ädelsten och glas.

Pärlans historia är lång och täcker hela världen. De har används som betalning, för skönhet och beundran, talismaner och för att visa välstånd och makt.

Chevron. Bild från Venetian Bead Shop.Pärltillverkning är ett högt aktat konsthantverk över hela världen ända sen mycket långt tillbaka i tiden till våra dagar. Många tekniker som används har funnits i hundratals år. Vissa tekniker omgärdas fortfarande av hemlighetsmakeri och en glasmästare avslöjar gärna inte sina trick. Förr så kunde till och med vissa länder lägga exportrestriktioner på pärlor för att det inte fanns så många som kunde tillverka dem. Detta gjorde att värdet på vissa pärlor steg oerhört.

Från början ar alla pärlor handgjorda och än idag är det de pärlorna som har det högsta värdet och det finns många som håller hantverket vid liv.

Massproduktionen av pärlor började på 1700-talet när priset på glas blev så pass billigt att alla hade råd att bära glaspärlor. 1817 uppfann Luigi Pusinich en tumlare som gjorde att man kunde få perfekt rundade pärlor i stora kvantiteter på en gång, metoden förfinades 1864 av en annan italienare Antonio Frigo. 1892 kom Österikaren Daniel Swarovski på hur man kunde facettera stora mängder glaspärlor och än idag är det en hemlighet hur de gör. Swarovski anses än idag vara de bästa på pärlor av kristallglas och renhet/klarhetsskalan som används för dessa kristaller utgår från swarovskikristaller.

Pärlornas ursprung

Pärla i ben. Bild från Ornamental Resourses.De första pärlorna kom för över 40000 år sedan och man har hittat pärlor på alla kontinenter gjorda av lokala material. Många regioner har utvecklat sin egen design och teknik. Pärlorna och teknikerna spreds över världen bla när romeska riket bredde ut sig och sen med europeiska handelsmän på 1600-talet fanns de Träpärla. Bild från Ornamental Resourses.europeiska pärlorna över allt. Pärlorna och teknikerna spreds över världen bla när romeska riket bredde ut sig och sen med europeiska handelsmän, på 1600-talet fanns de europeiska pärlorna överallt.

Syd- och Centralamerika har gamla pärltillverkartraditioner som går långt tillbaka i tiden. De gör pärlor främst av fjäderpennor och wampum (mussla med lila eller rosaaktigt skal). På många ställen dog hantverket ut när de europeiska pärlorna kom men en del traditioner och tekniker har överlevt till våra dagar.

Turkos. Bild från Ornamental Resourses.Nordamerikanska pärlor kommer från indianerna och de gjorde främst rocailles och rörpärlor. Turkoser, korall och silver är också viktiga komponenter i indianskt hantverk. De europeiska glaspärlorna kom till Nordamerika redan med Columbus 1492 när han redan vid första landstigningen erbjöd indianerna pärlor men de tidigaste pärlorna man hittat är redan från vikingatiden. Indianskt pärlarbete är än idag bland det mest inrikata arbeten som finns.

I Europa har pärltillverkningen kunnat daterats tillbaka till 38000 f. Kr. i Frankrike, neandertalare hade gjort pärlor av djurtänder och benbitar. Pärltillverkningen slog ut i full blom under Romartiden, Bysantiken och Vikingatiden.Disk av ben. Bild från Ornamental Resourses.

Frankrike är idag mest kända för sina plastpärlor som på 1900-talet ersatte deras hornpärleinsustri. I Grekland gör man silverfiligran och olika keramiska pärlor med vackra dekorationer.

Millefiori av den venediske glasmästaren Luigi Catalan. Bild från Venetioan Bead Shop.Italien utvecklades till ett centrum för glaspärletillverkning. Glashuvudstaden är Murano en av de venediska öarna. De har dominerat byteshandeln ända sen Renässansen. Millefiori, chevron, seed beads och dekrativa lampwork är en stor del av den venediska traditionen. Vissa tekniker var väl bevarade hemligheter och man riskerade dödsstraff om man avslöjade hur de gick till att tillvekra bland anant chevronpärlor. De flesta glaspärlekonstnärer använder än idag glas från Italien.

Mässingspärla. Bild från Ornamental Resourses.Indien importerade europeiska pärlor väldigt tidigt men idag har de själva en stor industri med metallpärlor, lampwork och virade (wound) pärlor som kostar mycket mindre än venetiska eller tjeckiska pärlor. Indien har även stora naturresurser vad gäller halvädelstenar exempelvis kvarts och det har de exporterat i flera hundra år.

Japan är centret för pärlindustrin idag. De kommersialiserade pärlan i början på 1900-talet. Japan massproducerar pärlor av olika slag exempelvis plastpärlor, högkvalitativa porslinpärlor, rocaille och seed bead.

Kinensisk porslinspärla. Bild från Ornamental Resourses.Kina gör pärlor främst av jade och korall men också Cloisonnépärlor samt porslinspärlor. Kina är också stor exportör av sötvattenspärlor.

Korea massproducerar billiga pärlor som stansas ut från metallark och från Filippinerna kommer horn och benpärlor.

Användningsområden

Pärlor användes för att visa upp rikedom och som en form av valuta. Många av världens ledare har haft juveler gjorda av ädelmetall och prydda av ädla stenar som de kunnat sälja i nödtider.

Det finns öar i stilla havet där bälten av snäckskalspärlor används som valuta och de ökar i värde när de byter ägare.

Pärlor är också en statussymbol, de kan indikera rank, ålder, civilstånd and social status. I Afrika skriver Zulufolkets flickor brev till sina älskade genom att skicka en komplicerad mix av färgade pärlor. Maasaierna har 40 ord för pärlarbete och det är en indikation på hur viktigt det är med pärlor i deras kultur.

Amulettpåse gjord av Jenny Comstedt.Ögonsten sedd frammifrån och från sidan. Bild från Ornamental Resourses.Amuletter och amulettpåsar bärs för att ge tur och skydda mot onda makter. I många kulturer var "Eye beads" populära eftersom de ansågs skydda mot det onda ögat, "öga för öga". I Asien spred man ögonpärlorna på åkrarna för att få en god skörd.

Idag används pärlor främst till smyckestillverkning och att dekorera textilier med. Men det finns även en hel del pärlsamlare.

Moderna trender

På 1800-talet kom medelklassen och deras intresse för juveler och pärlor gav grunden till en marknad för nya material och tekniker så som stål, gjutjärn, plast och en del andra material. Fler och fler började bära smycken och i slutet på 1800-talet tog Tiffanys fram de rökiga pärlorna som blev väldigt populära.

Som en respons på massproduktionen av pärlor börjar nu folk leta efter unika och mer personliga pärlor och pärlhantverket har åter igen fått hög status och arbetena är efterfrågade. Glaskonstnärerna är villiga att dela med sig av sina kunskaper och tekniker och det sprids åter igen över världen.

Veta mer?

Vill du läsa mer om pärlornas historia så kika på The Bead bugles historiesida eller läs boken The History of Beads: From 30,000 B.C. to the Present av Lois Sherr Dubin. Det finns även en svensk sida om pärlornas historia, skriven av Peter Dorch, vinklad från indianernas synvinkel. En annan svensk sida är Paula Dahlskogs och Linda Mårtenssons berättelse om hur de gjorde en medeltida ugn att göra glaspärlor i.

Texten är en omarbetning av Sylvia Holtmans engelska text samt några egna tillägg. Ett stort tack till Sylvia som lät mig översätta texten och använda den här. Besök Sylvias webbplats och titta på hennes handgjorda pärlor. Bilderna kommer från Ornamental Reosources katalog och Venetian Bead Shops webbplats samt från Jenny Comstedt. Materialet på denna sida får endast användas och skrivas ut för privat bruk.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.