MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Trick och trix

Här presenteras små trick och trix som man kan ha nytta av vid arbete med pärlor. Vet du något som platsar här? Skicka in det till Pärlplatsen.

Lär dig sy stygn

Det är är en av de smartaste sakerna jag kommit på (och ni kommer säkert få se det i form av fotnon här senare). När du skall lära dig ett nytt grundstygn så som peyote, brick etc. ta vanliga pärlplattepärlor och ett tunt garn och testa. När man fått in tekniken på den typen av pärlor så sitter rörelserna i fingrarna sen och det gär lätt att göra samma sak med mindre pärlor.

Jag brukar passa på att göra något kul av pärlorna samtidigt. Vanlig flat peyote kan man göra koppunderlägg av, tubulär peyote övar man genom att klä konservburkar med pärlor, burkarna kan användas som pennställ.

Förbered trådar

När du vet att ditt arbete kommer att kräva flera trådar så förbered trådarna med ditt favoritberedningsmaterial och trä upp dem på nålar. På så sätt slipper du att släppa arbetet för att börja preparera tråd och trä dem. Det är så lätt att man tappar bort var man var någonstans om man måste lägga ifrån sig allt för att fixa ny tråd.

Antikbehandla ben

Om du köpt benpärlor och tycker att de är för ljusa så kan du göra dem mörkare genom att lägga dem i kaffe eller te. Ibland kan man få lite gråaktiga partier dock.

Kryddmått till pärlorna

Kryddmått till pärlorna tipsade en besökare om. Kryddmåttet är lagom stort att plocka upp pärlor med och lägga på arbetsbordet. Man får en lagom hög att jobba med.

Barnmatssked/Äggsked till pärlorna

Att försöka få upp sina små pärlor efter att man jobbat med dem och fått några över kan vara ett pillgöra. Jag använder en mjuk barnmatssked från BabyBjörn, den glider lätt in under pärlorna och är lagom liten för att lätt hälla ner pärlorna i burken/påsen igen. Jag har även en gammal äggsked som är bred och rundad fram till som fungerar bra.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.