MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Mandala/Afrikansk blomma/Cirkulär netting (African flower stitch)

BILDER KOMMER.

Mandala är ett symmetriskt mönster som drar betraktarens uppmärksamhet mot mitten. Mandala kan utföras på många sätt och här är den enklaste formen. "Hålrummen" som bildas under bågarna kan dekoreras med ytterligare pärlor exempelvis svärdspärlor eller droppar. Mer avancerad form av Mandala kommer beskrivas som mönster lite senare.

Ett stygn som passar väldigt bra för att exempelvis göra en fokuspärla på halsband eller armband eller fokus på en ring när man använder ett fåtal pärlor. Med ett större antal pärlor och varv så brukar stilen kallas cirkulär spets (netting) . Om man inte ökar på antalet pärlor per varv får man tubulär spets (netting) (kommer att få egen beskrivning snart) . De mindre arbetena brukar ofta göras med lite större pärlor.

Observera att här beskrivs bara tekniken vill du exempelvis ha en kedja eller liknande runt om får du själv fundera ut hur det skall göras.

För att räkna ut antalet kronblad man får tar man antalet pärlor i mittenringen och delar med 2. I detta exempel har jag 12 mittenpärlor vilket ger 6 kronblad. Lek gärna med antalet kronblad.

Jag beskriver tekniken med hjälp av 3 huvudfärger a (rött), b (blått), c (grönt). Se till att ha spänd tråd så att så lite tråd som möjligt syns.

 1. Trä på 12 pärlor av färg a.
 2. Knyt ihop tråden så att en cirkel bildas.
 3. Trå upp nålen genom pärla 1.
 4. Trä på 3 pärlor av färg b.
 5. Trä nålen genom pärla 3.
 6. Trä på 3 pärlor av färg b.
 7. Trä nålen genom pärla 5.
 8. Upprepa att lägga till kronblad med 3 pärlor tills du har passerat pärla 7, 9, 11 och 1.
 9. Trä nålen genom pärla 13 och 14.
 10. Trä på 5 pärlor av färg c.
 11. Trå nålen genom pärla 17.
 12. Trä på 5 pärlor av färg c.
 13. Trå nålen genom pärla 20.
 14. Upprepa att lägga till kronblad med 5 pärlor tills du har passerat pärla 23, 26, 14.
 15. Nu kan du antingen trä upp nålen genom pärla 31, 32 och 33 och påbörja ett nytt varv med kronblad med 7 pärlor eller så följer du steg 16 nedan för infästning. För varje nytt varv lägger du på 2 pärlor i kronbladen.
 16. Trä tillbaka tråden in i arbetet fäst med ett halvslag någonstans i en vinkel. Dra sedan änden ytterligare genom några pärlor innan du klipper av tråden.
 17. Upprepa infästningen den andra lösa änden.

Vill du se fler verk i tekniken kika i galleriet.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.