MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Nepalsk kedja/Bivakedja (enligt S. Raven Willeys beskrivning)

Exempel på Nepalkedja. Bild från S. Raven Williey.Ett stygn som gör sig väldigt väl till exempel för halsband/armband, jag har själv gjort dem som servettringar. Det är enkelt men samtidigt väldigt dekorativt. S. Raven Willey (a.ka. Howling Rabbit) har gett mig tillstånd att rita om hennes bilder och publicera detta stygn på Pärlplatsen vilket jag är väldigt tacksam för. Men stygnet härstammar från början från Karen R. Davis (aka Camel Lot) som fick ett arbete med detta stygn från en Nepalsk kvinna som heter Biva och listade ut hur det är gjort. På Camel Lots webbplats kan man se hur originalstygnet såg ut.

Det blir snyggt att ersätta stammarna (färg a) med stavpärlor (som i originalstygnet) istället för rocaille som används här i beskrivningen. Ett fåtal blommor i Swarovski bicones kan oxå vara snyggt som blickfång på ex. ett armband. Om man byter ut de tre mittersta kronbladen (färg b) mot små droppärlor får man stiliga blommor.

Observera att här beskrivs bara tekniken vill du exempelvis montera ett lås måste du själv fundera ut hur det skall fästas in. Den lila pärlan i början kan vara en låsände istället.

Jag beskriver tekniken med hjälp av 2 huvudfärger, där färg a bildar stjälken och färg b bildar blommorna. Se till att ha spänd tråd så att så lite tråd som möjligt syns.

 1. Trä på 1 pärla (eller lås) som fungerar som ände på arbetet sen 3 pärlor av färg a (här rött) och sen 5 av färg b (här blått).
  Steg 1
 2. Trä tillbaka nålen genom pärlorna 4-2 och se till att pärlorna ligger enligt bilden nedan. Korsa trådarna i pärla 1. Se till att ena änden är ca 15 cm så du har något att fästa in med sen.
  Steg 2
 3. Vänd arbetet så att du alltid arbetar uppåt. Trä tillbaka den långa änden genom de a färgade pärlorna 2-4.
  Steg 3
 4. Trä på 3 pärlor i färg a (11-13) och 5 pärlor i färg b (14-18).
  Steg 4
 5. Trä tillbaka genom de a färgade pärlorna 13-11 och upp genom den b färgade pärlan 5.
  Steg 5
 6. Trä på 3 pärlor i färg a (19-21) och 5 pärlor i färg b (22-26).
  Steg 6
 7. Trä tillbaka genom de a färgade pärlorna 22-19 och upp igenom den b färgade pärlan 18.
  Steg 7
 8. Upprepa från steg 5 till 7 tills du uppnått önskad längd på ditt arbete. Trä tillbaka tråden in i arbetet fäst med ett halvslag nära mitten och dra sedan änden ytterligare genom några pärlor innan du klipper av. Men glöm inte att göra/montera ett lås på denna sida om det behövs.
 9. Upprepa infästningen på andra sidan med den lösa änden.

Vill du se fler verk i tekniken kika i galleriet.

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.