MATERIAL
HANTVERK
MÖNSTER
TÄVLINGAR
PUSS 2010
ANNONSER
TIPS
PRATA & VISA
LÄNKSAMLING
PÄRLPLATSEN
ANNONSER

Förgätmigejstygn (Forget-me-not)

Denna beskrivning visar hur du gör förgätmigejstygnet. S. Raven Willey (a.ka. Howling Rabbit) har gett mig tillstånd att rita om hennes bilder och publicera detta stygn på Pärlplatsen vilket jag är väldigt tacksam för. Men stygnet härstammar från början från Peggy Sue Henrys "Bead to Buckskins" nummer 4. Det är ett gammalt indianstygn.

Basen i förgätmigejstygnet är en RAW-kedja som man sen bygger på med sidodekorationer. Det är ett mycket enkelt stygn som går fort att göra och ger dekorativa band som kan användas till lite av varje.

 1. Gör en RAW-kedja i önskad längd. Här illustrera jag med en gjord i 2-nålsmetoden. När du har komit till slutet av önskad längd korsa inte trådarna i sista pärlan.
  Steg 1
 2. Ta tråden som kommer ut ur 15 (lila) och trä den tillbaka genom 16, 12 och 14.Knyt fast en stopppärla eller nåt i änden så att den inte börjar gå upp medan du jobbar med andra änden (grön).
  Steg 2
 3. Trä på 3 pärlor av färg b på den högra tråden (grön).
  Steg 3
 4. Trä upp tråden genom pärla 13 och sen tillbaka genom pärla 19 igen.
  Steg 4
 5. Trå på 2 nya pärlor i färg b och trä igenom tråden genom pärla 10 och sen genom pärla 21 igen.
  Steg 5
 6. Upprepa steg 5 tills du har fyllt hela sidan med bågar. Färst in tråden ordentligt och börja med andra sidan på samma sätt som steg 3-5 här visar. Fäst sedan in den tråden ordentligt.
  Steg 6

Vill du se arbeten i denna stil titta i galleriet (lite annat kommer oxå upp med denna sökning).

 

© Béatrice Karjalainen 2003-2008. Webbansvarig Béatrice Karjalainen uppdaterar den här sidan.